Nieoczekiwana pomoc w walce z nowotworami jamy ustnej
Dieta bogata w warzywa i owoce nie bez przyczyny uznawana jest za najkorzystniejszą dla naszego zdrowia. Zawarte w tych produktach witaminy i substancje zapobiegają wielu chorobom, a nawet je leczą - potwierdzają to zresztą liczne badania naukowe. Nie inaczej jest w przypadku dolegliwości związanych nowotworami, które także wymagają specjalnej diety. Okazuje się, że niektóre owoce pomagają nawet w zwalczaniu komórek rakowych, działając równie skutecznie, co niektóre leki! Niewiarygodne? Przekonajcie się sami.
Zbawienny wpływ lupeolu
Zapytacie zapewne - czym jest lupeol? To naturalny kwas salicylowy występujący w wielu owocach, takich jak chociażby borówka amerykańska, jeżyna, czarna porzeczka, czy (nieco bardziej egzotyczne) oliwki i papaje. Lupeol nie tylko zapobiega rozwojowi komórek rakowych, ale także pomaga w ich zwalczaniu. Jedzenie wspomnianych wyżej owoców może więc znacząco zmniejszyć ryzyko pojawienia się nowotworów, także tych rozwijających się w obrębie jamy ustnej i gardła. Związek ten ma jeszcze inne właściwości, doceniane nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a nawet przeciwmiażdżycowo. Stymuluje też produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za jędrność i elastyczność skóry.
Cytrusy dobre na wszystko
Liczne badania naukowe dowodzą, że owoce cytrusowe (a więc cytryny, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki) nie tylko poprawiają ogólną odporność organizmu, co jest szczególnie cenne jesienią i zimą, ale regularnie jedzone, znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory oraz pomagają w ich zwalczaniu. To jednak nie koniec prozdrowotnych właściwości cytrusów. Ich jedzenie pomaga zmniejszyć ryzyko udaru, zawału i cukrzycy, a nawet wspiera walkę z otyłością.